EIGEN WIJS ?

Eigengereidheid? Koppigheid? Brutaal? Grappig? Ontoegankelijk voor raad?

Iemand die te horen krijgt dat anderen hem of haar ‘eigen wijs’ vinden, vindt dat meestal geen goede eigenschap.

Toch hoort er ook een kwaliteit bij.

De kernkwaliteit van ‘eigenwijs’ is ‘autonoom’: * Je hebt de moed en durf om je eigen weg te gaan; * Je durft te vertrouwen op je eigen waarneming en inzichten; * Je laat je niet teveel leiden door wat anderen vinden.

Echter, zodra iemand doorslaat in deze kwaliteit (kernkwadranten) ontstaat er: ‘eigenwijsheid’ of ‘eigengereidheid’: Als dat gebeurt, dan: verlies je teveel het contact met je omgeving, ga je teveel je eigen weg, luister je te weinig naar feedback van andere mensen en stel je je te weinig open voor je omgeving!

En dat is natuurlijk met allerlei kwaliteiten zo. Het vergt moed om te kijken wat er nog meer zit achter de ergernis van gedrag en op zoek te gaan naar de kwaliteit die erin verscholen ligt.

Dat is waar we bij Eigen Wijs Coaching naar op zoek zijn. ‘Eigen Wijs Coaching’ is natuurlijk gekozen met een knipoog, als een grap! Eigenwijs staat bij mij ook: voor de eigen wijsheid van kinderen en volwassenen.  En ook als je eigen wijsje zingen en kijken hoe je kunt aansluiten bij die van anderen zonder daarbij je eigenheid te verliezen. Sommige grote en kleine mensen mogen wel wat eigenwijzer zijn. Terwijl anderen zich wat meer zouden kunnen leren openstellen voor hun omgeving.

Vraag aan je omgeving eens, de juf, je ouders, je kinderen of je echtgenoot hoe eigenwijs ze jou vinden? Ben je het daar mee eens? Wat kun je hiervan leren?

Sandra van der Wel, Trainer en KinderCoach

EIGEN WIJS COACHING

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *