HOOGSENSITIEF

Is mijn kind HOOGSENSITIEF/HOOGGEVOELIG ? 20161102_115856 (2)

Mensen verschillen onderling in de mate waarin ze stimulansen verdragen, en in de mate waarin ze openstaan voor de diepere betekenis van een gebeurtenis.  Ongeveer een op elke vijf mensen heeft een hoog sensitief zenuwstelsel. Hoogsensitieve volwassenen en kinderen (evenveel jongens als meisjes) hebben deze grotere ontvankelijkheid al vanaf hun geboorte meegekregen !

Hoogsensitieve kinderen raken in allerlei situaties sneller overprikkeld, dan andere kinderen. Ooit weleens gemerkt dat uw kind overgevoelig reageert op textiellabels of kriebelende kleding of vaak de handen tegen de oren houdt bij omgevingsgeluid? Een pretpark is voor een gemiddeld kind een geweldige belevenis. Een hoogsensitief kind kan zich angstig voelen in een achtbaan en wordt overweldigd door alles wat er te zien, te horen, te beleven, te ruiken en te proeven is. Vaak wordt dit onderschat en komt het er naderhand pas uit (!) Voor deze kinderen kan het dus ook heel vermoeiend zijn om dagelijks in een drukke klas/school te zitten!

Hoogsensitieve en minder sensitieve mensen kunnen beide empathie voelen en begripvol zijn naar andere mensen. Echter in chaotische omstandigheden zijn het juist de minder sensitieve vrienden die begripvoller zullen reageren. Hoe zit dat? Alle mensen, dus ook kinderen die flink overprikkeld raken, voelen zich overvoerd, murw, kunnen boos reageren en willen het liefst alleen of op een rustige plek zijn. Hoogsensitieve kinderen hebben dit punt echter veel sneller bereikt! Ze kunnen soms onterecht het label ADHD krijgen opgeplakt, terwijl het druk zijn juist het gevolg is, en niet de oorzaak.

HSP-therapeut en schrijfster Susan Marlette Hart: “Intuïtief begaafde en gevoelige kinderen staan in onze luidruchtige en snelle maatschappij voor grote uitdagingen op school, in het gezin en in hun sociale leven. Het kind dat in zijn gevoeligheid geen erkenning en begeleiding krijgt, dobbert vaak hulpeloos en eenzaam rond in een oceaan van prikkels. Ze hebben dus dringend behoefte aan handvatten en tools om zich prettiger in hun lijf te voelen. Hoogsensitiviteit hoeft dus geen probleem te zijn, als kind, ouders en leerkrachten beter weten om te gaan met deze eigenschap. Hooggevoeligheid heeft van nature zelfs een nuttige functie. Als kinderen en volwassenen beter leren omgaan met hun waarnemingen, dan kunnen ze deze ook nuttig maken voor henzelf en anderen!”

Herkent u deze eigenschap bij uw kind? Neem de signalen van uw kind serieus! Leren leven met hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid begint met (h)erkenning.  Als uw kind leert zijn bijzondere eigenschap te accepteren en te waarderen, kan het een stap gaan zetten om beter om te leren gaan met lastige situaties. Yoga oefeningen of de oefeningen uit ‘de rots en water training’ kunnen uw kind daarbij tot steun zijn. En dat heeft uw kind hard nodig, om in drukke situaties die het niet kan veranderen, niet te snel of te vaak uit balans te raken!

Sandra van der Wel, Trainer en KinderCoach

EIGEN WIJS COACHING